ÖZELLİKLER

Kullanıcı Adı:
Cglrsyn
Kullanıcı Grubu:
Forum Üyesi
Geri Bildirimleri:
Aldığı Beğeni:
1
Hesap Durumu:
Aktif
Durumu:
Çevrim Dışı
Üyelik Tarihi:
17 Nisan 2024 02:17
Son Ziyaret:
5 Saat 45 Dakika önce
Toplam Mesaj:
15 [0.68 Gün Ortalaması]
Paylaşım Sayisı:
13 (Son 6 Ay)
İlan Sayisı:

BİLGİLER

Ad Soyad:
Çağlar Sayan
Doğum Tarihi:
Girilmedi
Yaş:
Bilinmiyor
İl:
Aydin
Meslek:
Özel Mesaj:
Sohbet Talebi:
Üye Favorile:
Sosyal Medya:

İMZA

Çağlar Sayan

SON 10 MESAJI

Akvaryum Su Değişimi Yapmazsam Ne Olur?
[QUOTE=SaRCoPhiLiuS]Su değişimi elzemdir. Ancak bol bitkili az canlılı tanklarda bu değişim esnekleştirilebilir, uzatılabilir. Dip çekimi şart değildir. Mesela ben 20 yıldan fazladır dip çekimi yapmıyorum. Bol bitkili az balıklı tankta sistemi oturtulduktan sonra ayda bir %10 su değişimi yeterli geliyor. Yemleme de az olmalı. Yani herşey kararında olmalı. Ancak bazı türlerde dip çekimi şart gibidir. (Kumsuz, bol dışkılayan, su hassasiyeti olan türler v.b.) Bu bahsettiğiniz kumuda eşeleyen aletler risk ihtiva eder. Kumun/zeminin oluşturduğu florayı bozar, su değerlerini birden bozup ciddi canlı kaybı yaşatabilir. Su değişimi için ek bilgi, ister dipten ister su üstünden su değişin, suyun değeri aynıdır.[/QUOTE]

Üstadım ben eski ciklet yetiştiren birisi idim. Ciklete ne su koysam ne kadar su değiştirsem banamısın demiyordu. Şimdi Lepistese geçiş yapmak istiyorum hatta 50 lt lik bir akvaryum kurdum sunset lepisteslerim var. 2. bir 100 lt lik daha akvaryum aldım onda da hedefim özel tür lepistesleri yetiştirmek. lepisteslerde malumun biraz narin canlılar. Çeşme suyu ile değişim yapmak balıklara zarar verir diye düşünüyorum, bu sebeple ya market suyu ya da RO suyu kullanmaya çalışıyorum ama dediğim gibi iş yoğunluğunda bu benim için oldukça zor olacak gibi.
Bende her iki akvaryumun içerisinde genelde 5-6 kök gül cinsi bitkiler var. Küçük akvaryumda 4 tane lepistes,3 tane çöpçü var. yemlemeyi sabah ve akşam olmak üzere 2 kere az yapmaya özen gösteriyorum.
Akvaryum Su Değişimi Yapmazsam Ne Olur?
Arkadaşlar merhaba, 15 günde 1 akvaryumumda 1/3 oranında su değişimi yapmaya çalışıyorum. Özellikle dip çekimi neredeyse haftalık yapmaya çalışıyorum. Bitkili ve kumlu bir akvaryum kullanmaya yeni başladığım için eski tip sifon sistemi almıştım ancak biraz araştırdım ve Sera markasının Dip Süpürgesi adında bir ürününü buldum.
Bu ürün hava motoruna takılıp dip çekimi yapıyormuş ve su değişimi yapılmadan dip çekimi yapmamı kolaylaştırıyormuş.
Bu ürünü satın aldım henüz elime geçmedi ancak kullanmaya başladığımda düşüncem dip süpürgesi ile dibi ve kumu temizleyip buharlaşmadan kaynaklı su kaybı olursa su ilave etmeyi düşünüyorum.
Sorum ise şu yoğun çalıştığım dönemlerde özellikle yaz döneminde hafta sonları dahi çalıştığım için açıkcası su değişimi yapmak için vaktim olmayabilir.
Her akşam fırsat buldukça dip süpürgesi ile kalıntıları temizlesem, filtreyi temizlesem ama suyumun berraklığı bozulmadığı sürece su değişimi yapsama ne olur? [EDIT]Cglrsyn,2024-05-09 14:51:34[/EDIT]
Tatlı Su Midyesi Beyaz Kusma
Merhaba forumdaşlar.
Bugün kurulumunu tamamladığım dinlendirilmiş çeşme suyu ile doldurduğum 80cm akvaryumuma crystalpro marka su düzenleyici ve berraklaştırıcı kullandım. 50 cm tankimda bulunan 5 tatlı su midyesinden aldığım günden beri hiç hareket etmeyen 3 tane midyemi asilama yaptıktan sonra akvaryumuma koydum. Koyduktan yarım saat sonra 2 si direk kumun altına girdi 1 tanesi yine kum üstünde bıraktığım şekilde kaldı. Gece kalkıp kontrol ettiğimde 3 ünün de etrafında sanki et parçaları gibi beyaz kusma şeklinde maddeler vardı. Acaba bu midyeler öldü mü yoksa normal doğal akışı mı anlayamadım?
[IMG]null[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/244704/070520240224381.jpg[/IMG]
Didim Çeşme Suyu Değerleri
Üstadım çok değerli bilgiler verdin. Sen anladığım kadarıyla lepistesten vazgeçmenin en mantıklı yatırım olacağını söylüyorsun. Tropheus'u biraz araştırdım cikletgillerden sanırım, bu balıklar 10-15 cmlere kadar büyüyebiliyor, benim alanım kısıtlı olduğu için ileride üremeleri halinde bu balıklara daha büyük bir ortam sunamam. Sarı prenses hastası olduğum halde sırf büyümeleri ve KUSTURMA denilen doğum tekniği yüzünden bu hayvanlar bana hobiden çok mesai gibi olur.
Molly ve velifera kuyruk yüzgeçlerinden dolayı hanım tarafından çok onay görmedi açıkcası :) şu an akvaryumumda sunset lepistes ve dark blue lepistes mevcut. 100 cm lik akvaryumda da Moscow blue veya neon blue lepistes düşünüyoruz.
Didim Çeşme Suyu Değerleri
TDS ölçer doğrumu değil mi bilmiyorum, açıkcası dediğim gibi bu teknolojik oluşumlara daha yeni başlıyorum. Ankara'da ciklet akvaryumumda hiç 6in1 tester, su düzenleyici, bitki gübresi gibi şeyler kullanmadım. TDS ölçeri sıfır aldım, çeşme suyunu doldurup doldurup boşalttım hep 360-362ppm aralığında değerler aldım. 50 cm lik akvaryumum zaten 40lt su alıyor onu RO su ile değişim yapıyorum. Her doldurmada TDS ile kontrol ediyorum standart 20 ppm değer çıkıyor. Her sene filtre ve mineral filtrelerini periyodik olarak yeniliyorum. Belki ondan kaynaklıdır. Ama şimdi ikinci akvaryum gelince 2 tankı da RO dan doldurmam çok zor çünkü RO cihazım ev tipi içme suyu ve çay gibi kullanımlara uygun. Neredeyse 10 litre su alınca deposundaki su bitiyor.
Muğla bölgesini iyi bilirim iş yerim orada, Didim Bodrum ve Milas'a nazaran biraz daha iyi su kalitesi yönünden. Elbette bu bölgelerdeki suyun sondaj suyu olması gerçeği azımsanamaz.
Benim tek derdim bir hevesle tekrar başladığım bu hobiye sırf KH değeri ve EC değeri yüzünden canım balıkları telef etmeden devam edebilmek.
İnternetten araştırıyorum ama KH EC PH GH gibi şeylerin tanımları mevcut ama bu değerlerin ne gibi bir zararı/yararı var, nasıl düşürülür/yükseltilir gibi durumlara açıkcası kafam basmadı diyebilirim. Eskiden cam bir akvaryumun içerisine dinlendirilmiş suyu koyup bi filtre, bi ısıtıcı koyup balıkları atıp yavru alıyordum. Şimdi bu yeni nesil bilgilere kafa yormaktan balık bile alamaz hale geldim. Farklı aralıklarla 2 tane cüce vatoz, 1 panda çöpçü , 2 tane erkek lepistes öldü o günden beri su değerlerinde mi problem var, diye düşünüp güzel bir su kalitesi yakalamak için araştırmalar yapıyorum. Şimdi yeni akvaryumda özel tür lepistes düşünüyorum, Araştırdığım kadarıyla 10 tane özel tür almaya kalktığımda ciddi paralara mal olacak, İzmir'den alıp geleceğim o kadar zaman ve yol yapacağım, bu balıkları akvaryuma koyduğumda su kaynaklı bir sorun olursa inanın kahrolurum.
Didim Çeşme Suyu Değerleri
[QUOTE=darkaura]Şu an için 330ppm balıklar için yüksek değer değil, en azından çok saf sulardan gelen hassas türler dışında problem yaratmaz. Kh değerine bir şey demek için net rakam lazım ama 300ppm de tehlikeli bir kh değeri olabileceğini sanmam. Aslında hassas türler için önemli olan tds. 200ppm üzeri genelde Türkiye suyuna alışık olmayan güney amerikan balıklarında sorun oluyor. 400ppm e kadar durumu idare edersiniz, 400 üzerinde durum türün dayanıklığına bağlı. Şimdilik ciddi sorun yok ama bayram gelip insanlar oraya doluştuğunda ne olur ayrı konu. Didimi bilmiyorum ama bodrumun barajları şimdiden alarm veriyor. Su seviyesi çok düşük. Su seviyesi düştüğünde o bölgede şebekeye deniz suyu basıyorlar o zaman değerler çılgın rakamlara çıkıyor. 3700ppm i geçen sene bizzat kendim test ettim. Ro filtreden geçirdikden sonra bile su 600-700ppm değerlerdeydi. Bu değerlerde ancak acı su balıkları yaşar. [/QUOTE]

O zaman en makul görünen meşhur 3 harfli marka zincir marketlerin ucuz suları gibi duruyor. RO yazın bile bulunduğum bölgede 20 ppm çıkıyor çok sorun olmuyor ama şu an bildiğim kadarıyla RO 1lt su için 10 lt atık su oluşturuyor ve Didim'de suyun tonu oldukça pahalı. RO mu daha maliyetli olur market sularımı kestiremiyorum. Bu yüzden eğer çeşme suyunu dinlendirerek kullanmam KH değerini düşürürse EC değeri nedir bilmiyorum ama EC değerini de düşürürse çeşme suyu kullanayım diye düşünüyorum.
TDS cihazı TDS ölçümünü 362 ppm, EC değerini ise 762 ms gösteriyor.
6in1 test şemasının fotoğrafını paylaşayım bir de siz bakın. KH değeri en sonda bulunan mavi renkte ve 20 derece gibi bir değer gösteriyor.
[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/244704/040520242121311.jpg[/IMG]
Didim Çeşme Suyu Değerleri
Değerli forumdaşlar merhaba, daha önceki başlığımda belirttiğim gibi eski bir ciklet akvaryumu sahibi olarak tekrar sahalara Lepistes akvaryumu ile dönme kararı aldım. 50cm akvaryum ile başladım şimdi 100cm akvaryum siparişi verdim. İkisinde de bitkili bir akvaryum kurma hedefim var.
Lakin malumunuz bu iki akvaryuma RO suyu yetiştirmek oldukça zor olacağı için, market sularının da maliyeti arttırması sebebiyle çeşme suyu kullanmayı düşünüyorum. Bugün dinlendirmeden direk bardaktan yaptığım tetra 6 in 1 test sonucunda 5 değer stabil iken KH değeri denilen değer üst sınırda. TDS ölçümü 332 ve EC değeri 762 olarak görünüyor.
Tabii ki bu değerlerin akvaryum için ne gibi zararları olur bilmediğim için sizlere danışmak istedim.
EC değerinin 762 olması sorun mu?
KH değerinin üst sınırda olması sorun mu?
Bu değerler ne gibi sonuçlar doğurabilir veya nasıl bir önlem alabilirim. Suyu dinlendirmek bu sorunlarımı çözer mi ?
Şimdiden teşekkürler.
Lepistes Akvaryumu, Lepistes Ve Pan Çöpçü Ölümleri
[QUOTE=ArifhbsAquatics]Yalnız, beslediğiniz lepistesler 400-500 ppm i bile rahat kaldırır; 200 ppm den aşağı su osmoregülasyon dengeleri içşn sağlıklı bir değer olmaz. Neden ro kullanıyorsunuz ki? İlla ki mineral ihtiyacınız olacak?

Tekrar ediyorum; test edin; kum, taşa göre daha az salınım yapıyorsa neden zahmet edesiniz?[/QUOTE]

Üstad Aydın Didim'de yaşıyorum sular doğrudan kuyudan yer altı suyu olarak veriliyor, hem kireçli hem de balıklara zarar verirmi düşüncesi ile direk RO kullanıyorum. Mineralleri arttırmak için hem crystalpro nun Guppy mineralini, hem de su berraklaştırıcısını kullanıyorum.
Tavsiyeleriniz üzerine akvaryumu komple boşalttım, maalesef eve geldiğimde erkek lepistes ölmüştü. Akvaryumda kum ve başka bir kapta taşlar olacak şekilde üzerlerine 2 şer litre kadar 20 ppm RO suyu döktüğümde ilk 10 15 dakika 20-22 ppm de 15 dakika sonrasında kumun olduğu akvaryumdaki su 60ppm çıktı ,1 saat sonunda taşın olduğu kaptaki su değeri 200ppmlere çıkıp, kumun olduğu akvaryum 70 ppm de kalınca konunun taşlardan olduğuna kesin kanaat getirdim. Balıkları mecburen 3 lt eski akvaryum suyuyla bir kaba alıp hava verdim. Kumları yıkamak yerine 5 kilo kadar siyah bitki kumu kullanarak akvaryumun bakterisini, minerallerini ve ne olur ne olmaz diye 1ml crystalpro spotex damlattım. 2 saat sonunda balıkları mecburen yeni akvaryuma koydum. Şu an bir sorun yok gibi görünüyor. İlk defa lepisteslerin akvaryumun üst kısmında değilde kumları didiklediğini görüyorum. Birde önceden akvaryumun orta kısmında geçmeyen bir beyaz bulut oluşuyordu, internette ilk kurulumlarda azot kaynaklı bir durum olduğu bakteri üredikçe geçeceği yazıyordu, ama çok şükür şu an cam gibi bir akvaryum oldu. 5-6 saat sonunda 90 ile başlayacan TDS değer 183 e kadar çıktı ve EC değeri kaç olmalı bilmiyorum ama 350ms EC değeri alıyorum şu an.

[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/244704/180420240013211.jpg[/IMG]

@ArifhbsAquatics @Orhan76 üstadlar güncel durum paylaşmak istedim sizlerle, herhangi bir balık kaybım olmadı bugün çok şükür. Güncel TDS değeri 183 olarak sabit kaldı.
Ama fotoğrafını çekebildiğim kadar göstermek istiyorum, bugün işten geldiğimde siyah kumlarımın üzerinde beyaz, kumlarla hemen hemen aynı boyda sanki şişmiş ve beyazlamış yem gibi şeyler olduğunu farkettim. Balıklara attığım yem adetini genellikle balıkların hemen tüketeceği kadar atmaya çalışıyorum, balıklar gidip bazen bu beyaz şeyleri yiyor ama sonrasında geri tükürüyor. Bu beyazlıklar umarım dünden kalan yemlerdir diye umuyorum. Tek bir panda çöpçü kaldığı için akvaryumumda yetişemiyordur diye düşünmek istiyorum. Ama başka birşey olma şansı var mı sizlere sorup bilgi almak isterim.
[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/244704/180420242021241.jpg[/IMG][EDIT]Cglrsyn,2024-04-18 20:26:10[/EDIT]
Lepistes Akvaryumu, Lepistes Ve Pan Çöpçü Ölümleri
[QUOTE=ArifhbsAquatics]

Bence kumu da taşı da bir gün ro suda bekleterek test edin; salınım hangisinde fazla ise onu çıkarmanız daha faydalı olur.[/QUOTE]

Arif Üstad o zaman komple tankı yeniden kurayım, balıkları 1 gün başka tankta bekletip, yeni tanka bakteri kültürü atsam yaşama şansları olur mu. Yoksa ölen ölür kalan sağlar bizimdir mi demek lazım?
Lepistes Akvaryumu, Lepistes Ve Pan Çöpçü Ölümleri
Abiler üstadlar sizin gösterdiğiniz yollar ve fikirler sayesinde ufak bir aydınlanma yaşadım. Orhan üstada görselini gönderdiğim taşı internette biraz araştırdığımda '' Although not shown in the chart above, we divide individual mineral species into varieties based on specific characteristics such as color or crystal shapes. For example, varieties of diopside include chrome diopside (the emerald green chrome containing variety seen in Figure 1.36), dekalbite (diopside that contains no impurities at all), and malacolite (a light colored or white variety of diopside that is usually fluorescent).'' şu ibare yer alıyordu.
Taşın içerisindeki yeşil diopside, chrome diopsitemiş. Bu da Orhan Bey'in sorduğu metal iyonuna karşılık geliyor sanırım. Akşam iş çıkışı ilk iş o taşlardan kurtulacağım. Ama suyu komple değiştirmelimiyim yoksa yarı yarıya değişim yapmam çözüm olur mu?

SON MESAJLAR

GÜNCEL 100 TANITIM

SON İLANLAR

FORUM İSTATİSTİKLERİ

  • 3,797,668 Mesaj
  • 408,613 Konu
  • 91 Forum
  • 145,128 Forum Üyesi
  • 1,466 Özel Forum Üyesi
  • 29 Kıdemli Akvarist
  • 1,941 Dün Giriş Yapan Üye

Şu ana kadar en fazla 1365 kişi 27.03.2012 23:21 tarih ve saatinde çevrim içi oldu.